Ösmo
Vansta 5:49

Magnituden av den förändring som stundar, kan bara jämföras med 1901. Då förvandlade järnvägen Ösmo från jordbruksbygd till stationssamhälle. Aortan i denna kommande förändring heter Nyblevägen, döpt efter en av traktens stora gårdar. Nynäshamns kommun vill se Ösmo växa – förverkligas alla planer så kommer orten att ha dubbelt så många invånare, och första etappen är redan initierad. Vi har förvärvat mark och driver planprocessen för den del av Etapp 2 där Nyblevägen får stadskaraktär med butiker och bostäder längs gatan. Vårt omfattar 100-talet bostäder, men ambitionen är att både utveckla och expandera projektet. Vi ökar mer än gärna vår andel i Ösmos största förändring på 747 år.

På lagom avstånd från 73:an (1,4 km bilvägen). En kort promenad till pendeltåget. Bara en halvtimme till Södermalm. Och på nio minuter hinner du till ICA Maxi i Nynäshamn.

Nuläge

Tanka här. Och bli serverad en riktigt bra burgare från ett mycket trevligt gatukök. Motionsspåren löper i skogen bakom. Bakom fotografens rygg hittar du Ösmo centrum.

Vision

Stationsnära i lägenheter och småhus. Och en del av det centrala Ösmos stora förändring från spridd småhusbebyggelse till småstadskvarter.

Vision

Den framtida Nyblevägen med butiker och service i gatuplanet. Nuvarande centrum, färdigt 1971, är i hög grad utformat för bilister. Det nya blir promenadvänligt.

Status

Förvaltning

Planbesked

Detaljplanearbete

Laga kraft

Bygglovsansökan

Fakta

Område:
Ösmo
Kommun:
Nynäshamn
Adress:
Nyblevägen 15
Fastighetsbetckning:
Ösmo Vansta 5:49
Fastighetstyp:
Lätt industri, drivmedelsförsäljning
Yta:
170 kvm
Markareal:
8643 kvm
Planerad utveckling:
Bostäder; flerbostadshus och småhus.